چی بخوریم؟ chi 004

پست شده در ۳۰ آذر ۱۳۹۴ | توسط مونا رضایی

4

شام و دسر یلدا چی بپزیم؟

در یادداشت دوم چی بخوریم شب یلدا، با غذای اصلی و دسر با شماییم.

غذای اصلی

بی شک در دورهمی ویژه‌ای مثل شب یلدا، غذای اصلی نقش مهمی ایفا می‌کند. توصیه می‌کنیم به جای درست کردن چندمدل غذا، یک غذای ویژه ولی خوشمزه بپزید. پیشنهاد ما برای غذای اصلی اینهاست: «انار پلو و خورش اناربیج».

انارپلو

این پلو اصالتاً متعلق به شیرازی‌های عزیز است که معمولاً با مرغ سِرو می‌شود. کافیست مرغ را درسته سرخ کرده، بپزید یا به صورت تکه‌ای پخته و ریش‌ریش کنید و دست آخر روی برنج بریزید. برای درست کردن این غذا، به این مواد نیاز دارید:

برنج: دو پیمانه

انار دانه شده: یک و نیم پیمانه

خلال پسته: یک سوم پیمانه

گشنیز تازه خرد شده: یک پیمانه

پودر تخم گشنیز: یک قاشق مربا‌خوری

کشمش پلویی: نصف پیمانه

زعفران: به مقدار لازم

روش پخت، چی:

برنج را با آب و نمک خیس کنید و بعد به روشی که معمولاً آن را درست می‌کنید، آبکش کنید. زمانی که برنج را در آب‌جوش ریخته‌اید، بقیه مواد ـ انار، گشنیز خردشده تازه، خلال پسته، کشمش پلویی و پودر تخم‌گشنیز ـ را با اندکی زعفران، با هم مخلوط کنید. موقع دَم‌کردن پلو، یکی درمیان مخلوط انار و برنج بریزید. یادتان باشد که اولین لایه‌ای که در قابلمه می‌ریزید، برنج باشد. این کار را تا اتمام مواد و برنج ادامه دهید و اجازه بدهید برنج دَم‌بکشد. هنگام کشیدن برنج مقداری کره و زعفران روی برنج داده و سپس در ظرف سِرو نهایی بریزید. اگر مرغتان درسته است می‌توانید آن را در وسط یک سینی ـ یا دیس ـ قرار بدهید و انارپلوتان را دور آن بریزید.

chi 003 

خورش اناربیج

جالب است بدانید در اکثر مناطق کشور، خورش فسنجان از محبوب‌های شب یلداست. اگر از قبل تدارک این خورش را دیده‌اید و تصمیمتان قطعی است، که هیچ! اما اگر هنوز می‌خواهید غذای متفاوتی را تجربه کنید، هنوز دیر نشده‌است: اناربیج را امتحان کنید!

این خورش متعلق به شهر خلاق غذای کشورمان رشت است و ترکیبی نزدیک به فسنجان دارد. اگر اهل ریسک هستید، امتحانش کنید.

مواد لازم

گوشت چرخ کرده: ۵۰۰ گرم

گردو چرخ کرده:  ۵۰۰ گرم

سبزی (تره، جعفری،گشنیز و شنبلیله): ۵۰۰ گرم

ـ تره حدودا ۲۰۰ گرم، جعفری ۱۵۰ گرم، گشنیز ۱۰۰ و شنبلیله ۵۰ گرم ـ

سبزیجات محلی (خالواش ، چوچاق): ۱۰۰ گرم

پیاز متوسط:  ۱عدد

رب انار:  ۳ تا ۵ قاشق غذاخوری (بسته به ترشی آن)

نمک و فلفل و گلپر:  به میزان لازم

روش پخت، چی

با فرض اینکه همه خواننده‌های چی، دیگر بلدند چطور باید فسنجان بپزند ما دستور را خلاصه می‌کنیم به این روش پایین.

باید طبق هر روشی که خورش فسنجان درست می‌کنید، پیش بروید. فقط زمان درست کردن گوشتها‌ی قلقلی حدود دو قاشق غذاخوری هم سبزی خام اضافه‌کنید.

در ۲۰ دقیقه آخر جا افتادن خورش، سبزی‌ها را که «از قبل» سرخ کرده‌اید، اضافه کنید و اجازه دهید تا خورش خوب جابیفتد.

نکاتی که باید به یاد داشته باشید:

  • این خورش حتماً باید ترش باشد. یعنی اگر می‌خواهید به اصل دستور پایبند باشید حتماً از رب انار ترش استفاده کنید و به هیچ عنوان در خورش شکر نریزید.
  • در صورت تمایل، می‌توانید از رب نارنج و/یا آلوچه هم در کنار رب انار بهره ببرید.
  • این غذا حتماً با گوشت قلقلی پخته می‌شود.
  • سبزی محلی چوچاق در این خورش نقش مهمی ایفا می‌کند؛ اما اگر این سبزی را پیدا نکردید، می‌توانید از همان ترکیب قورمه سبزی استفاده‌کنید. از نظر یک آشپز حرفه‌ای رشت، نزدیکترین طعم به مزه اصیل این خورش، با همان ترکیب قورمه‌سبزی دست‌یافتنی است.
  • می‌توانید از آب انار هم در خورش استفاده‌کنید.
  • هنگام سرو کردن خورش، دانه‌های انار زیبایی ظرف را دو چندان خواهندکرد؛ امتحان کنید!

 

دسر

خب! تا اینجا نوشیدنی و غذای اصلی را آماده‌کردیم و حالا نوبت دسر است. چند پیشنهاد کوتاه و ساده داریم و یک دسر ساده اما اصیل.

 ژله لقمه‌ای

پودر ژله قرمز رنگ

پرتقال

طرز تهیه به این شکل است:

از همه ساده‌تر، شاید تهیه این دسر باشد. اما نتیجه‌اش حسابی شیک و باکلاس است. ژله رنگ قرمز ـ با هر طعمی که دوست دارید، انار، هندوانه، شاتوت، آلبالو ـ را طبق دستور در آب حل‌کنید. پرتقال‌ها را از وسط نصف و داخلش را با کمک یک قاشق خالی کنید؛ پوسته پرتقال را سالم در بیاورید. حالا در پوست‌های نیم‌کره شکل پرتقال، ژله را بریزید و بگذارید در یخچال تا ببندد. برای سرو، هر نیمه پرتقال را حداقل به ۳ قسمت برش بزنید.

یادتان باشد:

  • پرتقال‌هایی که انتخاب می‌کنید، ظاهر درست و حسابی داشته‌باشند.
  • ژله‌های آماده شده را قبل از قراردادن در یخچال، درون سینی کاپ کیک یا پیاله‌ها بچینید تا شکل خود را حفظ کنند.

chi 005

انار‌های شکلاتی

شکلات تلخ

شکلات شیری

دانه‌های انار

روش تهیه چی

شکلات‌های تلخ و شیری را درون کاسه‌ای بریزید. در ماکروفر یا به روش بن‌ماری روی اجاق‌گاز آب کنید. اگر از بن‌ماری استفاده می‌کنید، یادتان باشد که ته کاسه حاوی شکلات نباید با آب تماس داشته‌باشد. اگر شکلات را تلخ دوست دارید، سه‌چهارم تلخ و یک‌چهارم شیری بریزید. اگر دوست دارید مزه شکلاتتان شیرین‌تر باشد، مقدار شیری را بیشتر کنید. بعد از آنکه شکلات‌ها آب شدند، آن‌ها را «خوب» هم‌بزنید.

روی یک کاغذ روغنی، مقداری از شکلات را بریزید. سپس روی آن دانه‌های انار را بگذارید و دوباره شکلات ریخته، «کمی» انارها را با قاشق جابه‌جا کنید. با فاصله مناسبی، دوباره این کار را تکرار کنید تا شکلاتتان تمام شود. انارهای شکلاتی را داخل یخچال بگذارید تا سرد شود.

یادتان باشد:

  • از شکلات مرغوب استفاده کنید. شکلات فرمند و پارمیدا از ایرانی‌های خوب هستند.
  • هرچه قاشقی که با آن شکلات را روی کاغذ می‌ریزید کوچک‌تر باشد، شکلات‌های ظریف‌تر و مجلسی‌تری خواهید داشت.
  • هم‌زدن شکلات بعد از آب‌شدنش، را به خوبی انجام‌دهید. این کار باعث می‌شود تا پس از سردشدن، شکلات مات و کدری نداشته باشید.
  • می‌توانید روی شکلات‌ها ـ قبل از سردشدن ـ مقداری کنجد یا تکه‌های فندق بریزید.

chi 002

مسقطی انار

اصل مطلب را به مسقطی تخصیص دادیم. این شیرینی، اصالتاً مربوط به مسقط (از استان‌های کشور عمان) است؛ اما امروزه دیگر ایرانی محسوب می‌شود. پیشنهاد می‌کنم، امتحانش کنید.

مواد لازم

آب انار:  ۴ لیوان

نشاسته:  ۸ قاشق غذاخوری

شکر:  ۲ لیوان

گلاب:  نصف لیوان

کره:  ۵۰ گرم

هل: به دلخواه

 طرز تهیه

نشاسته را  با آب انار «سرد» مخلوط کنید تا کاملاً حل شود. بعد از آن، ظرف را روی حرارت ملایم بگذارید و مدام هم بزنید تا نشاسته خودش را بگیرد. حالا شکر را اضافه‌کرده و به هم‌زدن ادامه بدهید. پس از اینکه غلظت مواد مانند فرنی شد، گلاب را بریزید. تا زمان شفاف شدن، همچنان هم‌بزنید. در این مرحله کره آب‌شده را باید اضافه کنید.

مسقطی‌تان را در قالبی که چرب کرده‌اید بریزید و با پشت قاشق در قالب آن را پخش کنید. قالب در یخچال بگذارید تا بسته شود. برای سرو، آن را در اندازه مورد نظر برش داده و از پودر نارگیل، تکه‌های گردو یا خلال پسته برای تزئین استفاده‌کنید.

یادتان باشد:

  • اگر آب انارتان شیرین است، شکر را کمتر بریزید.
  • اگر مزه هل را می‌پسندید، می‌توانید هنگام جوشیدنش روی اجاق ـ میان هم‌زدن‌ها! ـ ۲ تکه هل بیاندازید. به خاطر داشته باشید باید قبل از ریختن در قالب، آن‌ها را درآورید.

 

این‌هم از دسر‌های یلدایی. با تشکر از خانم کسماپور که در دستور اناربیج ما را یاری کردند. خانه دلتان گرم، یلداتان مبارک 🙂

منتظر بعدی باشید… ایول! 😉

ایول!
25

Tags: , ,


درباره نویسنده

مونا رضایی

من اعتقاد دارم آدم‌ها هم مزه دارند؛ بعضی‌ها شیرین‌اند و بعضی گس. و البته هر چه هستند همه در جای خود دوست‌داشتنی. کار من اینجا در «چی» گشتن در دنیای مزه‌‌ها و پیدا کردن تر و تازه و حال خوب‌کن‌هایشان برای آدم‌های خاص، هماهنگ با مزه‌های‌شان است. در واقع، من نه آشپزم و نه مهندس مواد. فقط عاشق تجربه‌های جدید و طعم‌های متفاوتم. من مونا رضائی، نویسنده یادداشت‌های چی بخوریم، کاشف تجربه‌های نو هستم.



Back to Top ↑